Kako napisati kuharsko knjigo in vse, kar gre zraven

Jun 16, 2023lifestyle

Spread the good vibes

 

Kaj najdeš v tej objavi?

  • Od ideje do izdaje – zgodba pisanja knjige Za dušo in srce
  • Vse, kar moraš vedeti o knjigi Za dušo in srce
  • Na napakah se učimo – napake v knjigi

 

Od ideje do izdaje – zgodba pisanja knjige Za dušo in srce

Pisanje knjige ni mačji kašelj. Še posebej, če se projekta lotiš sam_a in na lastno pest, v samozaložbi, popolnoma v lastni režiji. Zakaj sem se potem odločila za samozaložbo, če je to težja pot?

 

Kup knjig Za dušo in srce

 

Iz te moke ne bo kruha

Jeseni leta 2021, tik preden sem diplomirala, je do mene pristopilo podjetje z idejo o izdaji knjige. Podjetja ne bom imenovala, gre pa za podjetje, s katerim sem sodelovala od mojih ranih začetkov vse do koronskega obdobja leta 2020. Leto in pol kasneje sem od njihovega prestavnika dobila mail, da bi si želeli izdati dve knjigi – eno vegansko in eno nevegansko; jaz bi seveda pisala vegansko. Ponuba ni bila bajna – od celotnega zaslužka bi dobila 15%, kar je precej normalno tudi za založbo, a gre vseeno za majhen znesek, sploh glede na količino vloženega dela. Seveda to pomeni, da je moje delo le priprava materiala; oblikovanje, marketing, tisk in vsi ostali stroški pa padejo na izvajalca, se pravi podjetje, ki me je kontaktiralo. Iz tega vidika 15% niti ni tako zelo malo, sploh glede na pričakovano prodajo. Zato sem se odločila sprejeti ta projekt.

Dva meseca kasneje je predstavnik podjetja poniknil v neznano.

V tistem trenutku sem imela že izdelano idejo o knjigi, imela sem celo pripravljen seznam receptov. Človek, s katerim sem bila v stiku, pa se najprej ni pojavil na sestanku, nato ni odpisoval na maile … poniknil je in o njem ni bilo ne duha, ne sluha.

 

Kruha ne naredi moka, ampak roka

Sledilo je nekaj mesecev molka in čakanja, kaj se bo zgodilo. Ker se ni zgodilo nič, sem se odločila, da projekt speljem sama. Premislila sem celoten koncept in sistem in ugotovila, da je po vsej verjetnosti najbolje, da se odločim za samozaložništvo. Morda tudi zato, ker imam rada popolno kontrolo in pregled nad projektom, tudi nad finančnim delom. *control freak*

Tako sem se lotila priprave. Ker sem delala sama in ker nisem bila odvisna od nikogar, zadeva ni potekala tako hitro, kot bi lahko. Če bi se takrat resno lotila razvijanja receptov in fotografiranja jedi, bi knjige verjetno izšla že ob koncu leta 2022 ali še celo kaj prej. A se mi ni mudilo, zato sem si vzela čas tako za pripravo knjige kot za vse ostale projekte. Mimogrede, občudujem ljudi, ki se odločijo pripravit vsebine in dva meseca kot nori delajo samo to. Kapo dol. Meni je bolj ustrezalo delat počasi, premišljeno, po občutku in iskreno povedano ne bi ničesar spremenila. Hvaležna sem, da sem si to lahko privoščila.

 

jogurtov biskvit in knjiga Za dušo in srce

Fotografije drage Nataše Arčnik Pavlin, ki je po receptu iz knjige pripravila jogurtov biskvit

 

Širjenje ekipe

Pomladi leta 2022 sem kontaktirala prijateljico Jasmino z željo, da bi ona oblikovala mojo knjigo. Z Jasmino sem že sodelovala in vedela sem, da bo delo opravila odlično. Zgodaj poleti sva se začeli dobivati na okvirnih sestankih, na katerih sva premlevali opcije barvnih palet, pisav, kombinacij takšnih in drugačnih. Na sestanke sva nosili kuharske knjige in jih listali, tuhtali, kaj nama je všeč in kaj ne, oblikovali idejo o moji knjigi in ugotavljali, katere elemente bi bilo smiselno uporabit.

Vesela sem, da sva si vzeli skoraj eno leto za oblikovanje. Tako sva imeli čas res dobro premisliti vsako podrobnost. V knjigi na primer najdeš ikone, ki ti povedo, ali je jed brez glutena, brez sladkorja, morda brez oreščkov ali brez maščobe. Že samo te ikone so bile projekt zase, da smo jih pripravili tako, da so čim bolj prijazne uporabniku – pregledne, zanimive in barvno smiselne. Podobno smo se lotili čisto vsake stvari – naslovov, postavitve slik, postavitve tekstov, da o naslovnici sploh ne govorim.

Celotna knjiga je oblikovana tako, da je uporabniku čim bolj blizu. Pozorno smo izbirali elemente, ki jih bomo uporabili – recimo čas priprave in količine. Sama preglednost recepta je bila na prvem mestu, zato je osnova vsakega zapisanega recepta isti model, znotraj katerega so minimalne spremembe. Vodilo je bil minimalizem; čistost, preglednost, zračnost.

 

notranjost knjige Za dušo in srce

 

Recepti, fotografije in koncept so Za dušo in srce

Med oblikovanjem sem sama še zaključevala s fotografijami in zapisovanjem receptov. Z Jasmino sva ustvarili pregleden sistem, da sva točno vedeli, kaj je urejeno in kaj ne, na kaj morava biti pozorni na naslednjem sestanku, kaj so zadolžitve vsakega člana ekipe, ipd. (zraven je ves čas bil tudi moj Peter).

Moje vodilo pri pripravi receptov je bila na prvem mestu sezonskost. Takoj za tem sem bila pozorna na dostopnost sestavin. Izjemno sem ponosna, da lahko rečem, da so recepti v knjigi pripravljeni iz sestavin, ki jih dobimo v vsaki trgovini. Včasih je to bil izziv, včasih nekaj najbolj naravnega. V vsakem primeru pa lahko zatrdim, da se iz običajnih sestavin dá pripravit vrhunske jedi. Jasen dokaz je knjiga Za dušo in srce. Recepti so tudi zdravi in v nekaterih primerih sem sklenila kompromis v prid zdravju (recimo pri uporabi indijskih oreščkov v smetanastih omakah).

Naj se na hitro navežem še na sezonskost. To je namreč bila čisto prva ideja za to knjigo. Kako sem se tega spomnila še sama ne vem. Želela sem pripravit knjigo, ki je razdeljena na poglavja po letnih časih, namesto klasične razdelitve po tipih obrokov. Moja želja je bila približat sezonsko hrano ljudem. Zdi se mi, da z dostopnostjo različne zelenjave in sadja tekom celega leta izgubljamo stik z naravo in pozabljamo na našo cikličnost. Ni le narava tista, ki se pozimi umiri, temveč rabimo počitek tudi ljudje. Pomlad kaže na preporod. Poletje je čas dogajanja, nore rasti, buhtenja in energije. Jeseni žanjemo sadove naših naporov in truda. Nato pride spet zima, ko se spočijemo od celega leta garanja. Kje se kaže sezonskost v naših življenjih? Zadnje čase redko kje. Zato sem s knjigo želela navdihnit in spodbudit ljudi, da bi se vrnili nazaj k naravi, k cikličnosti in sezonskosti. Ni lepšega, kot vračanje k naravi skozi hrano.

Sezonskost sem vpeljala tako v recepte kot v same fotografije. Želela sem, da imajo fotografije zgodbo. Naj na prvem mestu prikazujejo jed, a naj povedo več kot le to, kaj je na krožniku. Če si vzameš nekaj trenutkov, lahko v vsaki fotografiji najdeš zgodbo, ki jo fotografija govori le tebi.

 

 

First things last

Najdlje sem odlašala s pisanjem uvodnih tekstov. Vedela sem, kaj želim povedat, a nisem imela pojma, kako. Na koncu se je izkazalo, da je najboljši način točno tak, kot za vse ostalo: “Just do it!” Ko mi je voda že tekla v grlo, pisalo se je že leto 2023 in knjiga je morala počasi iti v tisk, sem se usedla za mizo in začela. Trajalo je kar nekaj ur in potrebnih je bilo kar nekaj alteracij, a mi je uspelo. Mislim, da je to en tistih delov, ki dajo knjigi posebno vrednost. Od trikov, do nasvetov in prvič deljene podrobnejše zgodbe moje kožne bolezni, ki je bila moj razlog za spremembo prehrane – v knjigi Za dušo in srce je opisano vse.

 

Kaj pomeni Za dušo in srce?

Kaj pa naslov? Zakaj tak naslov? Poigravali smo se z nekaj predlogi, a noben ni zavibriral tako kot ta. Nisem želela naslova, kot je “Vitina kuhinja” ali “Veganski recepti za vsak dan”. Taki naslovi so sicer zelo direktni, a zame že kar malo neosebni in zlajnani. Vsaka kuharska knjiga ima tak naslov. Želela sem nekaj več, nekaj takega, kar bo nagovorilo prave ljudi, nosilo pomen in bo hkrati zapomnljivo. Za dušo in srce. To je to! Naslov, ki ti pove, da so recepti tako dobri, da pobožajo dušo in hkrati dovolj zdravi, da podprejo srce (telo). Naslov, ki je speven. Naslov, ki govori z dušo in srcem vsem dušicam in srčecem, ki jo potrebujejo.

 

knjiga Za dušo in srce na mizi ob skodelici matche

 

Zapletom ni konca

Sama priprava knjige je bila krasen projekt. Uživala sem v razvijanju receptov, v fotografiranju, uživala v sestankovanju in planiranju vnaprej. Seveda pa so prišle stvari, ki jih nisem predvidela.

Na AJPES sem morala prijavljat nove dejavnosti, pri čemer mi njihova uradna podpora ni bila NIČ v pomoč. Hvaležna sem vsem prijateljem podjetnikom, ki so mi svetovali in mi pomagali na veliko preprostejši način urejat uradne dokumente in postopke. Veš, da mora vsak podjetnik, ki pakira pakete, plačevat embalažnino – davek na embalažo? Tudi jaz nisem vedela, ker ti tega nihče ne pove. Razen če imaš srečo, da ti prijatelj to slučajno omeni v telefonskem klicu (hvala, Matic!) – če embalažnine ne plačuješ, lahko namreč dobiš kazen 4000€. Zato ti polagam na srce, da se pogovarjaš z ljudmi, sprašuješ, deliš svoje težave in prepreke, ker samo na tak način lahko dobiš odgovore, ki jih uradne službe na žalost velikokrat ne podajo.

Ko je knjiga bila končno pripravljena za tisk, smo jo poslali tiskarju – tiskala sem v tiskarni Belin v Ljubljani (ponujajo offset tisk, primeren za večje naklade). Ko sem dobila prvi poskusni tisk, sem skoraj zajokala. Fotografije so zgledale za nikamor. Bile so pretemne in preveč kontrastne, ponekod tudi barve niso štimale in vedela sem, da moram zadevo popravit. Preverili smo vse detajle in ugotovili, da je bil problem v mojem izvažanju fotografij. Izvozila sem jih namreč v RGB barvni lestvici in čeprav jih je oblikovalka uvozila v dokument kot CMYK, to ni bilo dovolj. Cel vikend sem nato popravljala fotke in pazila, da jih pravilno izvažam. Ogromna lekcija je bila in res sem se veliko naučila.

Drugi poskusni tisk je bil okej in z majčkeno zamude je knjiga končno šla v tisk. Izjemno hvaležna sem, da sem lahko šla začetek tiska pogledat. Pri Belinu so res super, direktor je odziven in komunikativen in res sem hvaležna za njihovo ažurnost, pomoč, dostavo knjig, razumevanje in celostno storitev.

 

 

Takšne in drugačne zaplete sem reševala v zadnjih mesecih pred izdajo, da sem lahko na koncu bolj ali manj mirno razposlala prvo rundo knjig Za dušo in srce. Hvala vsakemu, ki jo je že naročil!

 

Izdaja knjige

Knjiga je uradno izšla 25. aprila 2023. To je bil verjetno najbolj stresen dan tega leta. Na kratko: paketov zaradi 1001 zapleta nisem mogla odposlat na dan izdaje, kar me je močno potrlo. Poslala sem jih šele dan kasneje, čemur je sledil praznik, nato 28.4. – uradno delovni dan, ampak za marsikoga dopust, nato pa še podaljšan vikend zaradi prvomajskih praznikov. Zakaj sem izdala knjigo 25. aprila? Sam bog ve. Je bil pa zabaven teden in zaradi praznikov sem imela več časa za obiskovanje družine in prijateljev.

Zdaj je knjiga uradno na policah. Dobiš jo na virtualnih poličkah v moji spletni trgovini, kjer lahko knjigo dobiš v par klikih. Poleg tega je knjiga po novem na voljo tudi v večjih poslovalnicah Mladinske knjige in DZS, v nekaterih manjših knjigarnah kot so Libris, Primus in Družina, ter celo v nekaterih bio trgovinicah kot sta Meta in Suzana v Radovljici. Vem, da je včasih res fino prelistat knjigo, preden jo kupiš, a naj ti zaupam skrivnost: avtorja, kateregakoli že, najbolj podpreš z nakupom direktno preko njegovih kanalov (pri meni to pomeni tukaj). Bomo pa vsi avtorji neznansko veseli kakršnekoli podpore. Hvala ti!

 

 

Vse, kar moraš vedeti o knjigi Za dušo in srce

Jaz pravim, da je to knjiga, ki pokriva vse, kar človek potrebuje, sploh če je na začetku svoje veganske poti. Od zajtrkov do sladic, od razlag do navodil za kuhanje, predvsem pa izjemno okusne recepte, ki bodo navdušili tudi skeptike.

V knjigi na začetku najdeš malo moje filozofije prehranjevanja, mojo zgodbo s kožno boleznijo, ki me je prisilila v spremembe, nekaj nasvetov in trikov za kuhanje (tudi nekaj bonus receptov) in še kaj. Ta del ti bo orisal koncept knjige in ti dal uporabne informacije za dnevno rabo.

Knjiga je nato razdeljena na štiri glavna poglavja po letnih časih – pomlad, poletje, jesen in zimo – in eno kratko poglavje zimzelenih receptov. V vsakem glavnem poglavju najdeš 12 receptov. Med njimi so recepti za zajtrke in prigrizke, glavne slane jedi in sladice, v tem vrstnem redu. Glede na sezono so recepti tudi zaznamovani s sezonskimi živili. Med zimzelenimi recepti najdeš štiri, ki so primerni za vse letne čase in so tudi zelo preprosti.

Vse recepte lahko pripraviš tekom celega leta, le prilagodit jih moraš glede na sezono. Jesenski dhal lahko pripraviš s pomladno zelenjavo, poletno curry juhico pa z zimsko gomoljno zelenjavo. Tako lahko prilagajaš vseh 52 receptov, tako da dobiš na koncu kar 208 kombinacij!

Na koncu knjige te čaka indeks receptov, v katerem lahko recepte preiščeš glede na obrok (zajtrk, prigrizek, kosilo, sladica) in glede na ikono – brez sladkorja, brez glutena, brez olja, brez oreščkov ali lahko je brez olja.

V knjigi najdeš tudi povezavo do dokumenta za planiranje obrokov vnaprej, ki ti bo olajšal pripravo tedenskega jedilnika, znižal stroške hrane in ti pomagal bolj efektivno porabit čas.

Brez glutena in brez olja

V knjigi je 23 receptov brez glutena. Še dobrih 10 jih je hitro lahko brezglutenskih (testenine zamenjaš z bretglutenskimi ali pa za krutone uporabiš brezglutenski kruh). Tako je skoraj 2/3 receptov brezglutenskih ali zelo hitro brezglutenskih.

V knjigi je tudi kup receptov, v katerih ne potrebuješ olja. Še več je takih, ki so lahko pripravljeni brez olja. Na začetku knjige najdeš navodila za kuhanje brez olja, kar lahko nato uporabiš pri pripravi teh receptov. Receptov ki so ali pa so lahko brez olja je kar 33, kar je spet skoraj 2/3 knjige.

 

Princip 80/20

O tem principu pišem o knjigi, zato ga ne bom razlagala tukaj. Je pa to eno mojih glavnih vodil pri prehrani, zato sem se ga držala tudi pri pripravi knjige.

Izjemno pomembno se mi zdi, da so recepti polnovredni in zdravi. A se mi zdi skoraj enako pomembno, da si tu in tam privoščimo kaj nezdravega, a strašno slastnega. Med sladicami tako najdeš zdrave variante in tudi manj zdrave variante. Tudi kak slan recept je manj zdrav, kot bi lahko bil. A je vse v ravnotežju in jaz sem trdno prepričana, da si moramo tu in tam malo privoščit. Zato ta knjiga ponuja vse – od okusnih zdravih receptov do majčkeno manj zdravih.

So pa vsi veganski in s tem že v principu kanček bolj zdravi od neveganskih. Moje sladice tudi niso grozno sladke ali mastne, saj poskušam ti dve sestavini uporabljat v manjših količinah, kolikor pač lahko, da še vedno dobim pravo teksturo in okus.

Lahko bi rekla, da sem princip 80/20 uporabila tudi pri upoštevanju sezonskosti in lokalnosti pri receptih. Bolje rečeno sem sklepala kompromise, velikokrat v prid zdravju, tu in tam v prid tradiciji in okusu. Če pogledaš v knjigo, ti je lahko hitro jasno, kaj mislim s tem.

 

Na napakah se učimo – napake v knjigi Za dušo in srce

Kolegica Nina mi je pred časom rekla: “Kdor dela, ta greši.” Po tem mi je vrsto ljudi povedalo, da se vedno, ampak res vedno, najdejo v knjigah napake, ne glede na to, kako močno se trudimo, da jih ne bi bilo. Zato se ne obremenjujem s temi napakami. Knjiga je natisnjena in vse, kar lahko naredim, je, da se s krivdo požrem. Kar pa ne pride prav nikomur.

 

knjiga Za dušo in srce in nalepke za v knjigo

 

Zatorej naj ti sporočim napake, ki smo jih zaenkrat našli v knjigi:

  1. Kremna rižota s šparglji in omako iz indijskih oreščkov, str. 45: količina ne zadošča za štiri (4) osebe, pač pa samo za dve (2)
  2. Korenčkova torta z belo kremo, str. 53: med sestavinami za torto manjka količina korenja. Zanjo potrebuješ 200 g ribanega korenja.
  3. Preprost dhal s sezonsko zelenjavo, str. 101: med sestavinami je naveden koriander, v petem odstavku postopka pa kardamom. Pravilno je koriander, čeprav bi tudi s kardamomom bil dhal nedvomno okusen.

Če najdeš še kakšno napako, te lepo prosim, da mi zanjo poveš. V ponatisu bomo napake namreč popravljali in bila bi škoda, če bi nam kakšna ušla.

Knjige, ki jih pošiljamo zdaj, imajo napake že popravljene z nalepkami, tako da bo knjiga, ki jo naročiš zdaj, popravljena. 🙂

 

Hvala ti za branje in tvoj čas, hvala za vso podporo in hvala, ker me spremljaš. Tvoje mnenje mi ogromno pomeni, zato bom ekstra vesela tvoje povratne informacije na knjigo, moje recepte ali moje delo nasploh. ❤️ Če pa na kako vprašanje nisem odgovorila, mi napiši v komentarju in ti odgovorim!

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *